SketchUp kopieën en reeksen (arrays)

Wie al een tijdje met SketchUp werkt, weet ongetwijfeld dat SketchUp op het eerste zicht geen kopieer gereedschap bevat. Het kopieer gereedschap zit namelijk verborgen achter het verplaats gereedschap (de move tool). Om te kopiëren, doe je daarom net alsof je een object wil verplaatsen, maar houd je terwijl je dit doet een toets op je toetsenbord ingedrukt:

  • de OPTION (alt) toets als je een Mac gebruiker bent
  • de CTRL toets als je een Windows gebruiker bent

skp-reeksen-basis (Een staafje, gekopieerd over een afstand van 10 meter.)

Kopiëren is basiskennis. Als je een stap verder wil gaan, kan je heel eenvoudig meervoudige kopieën (=reeksen of arrays) van een object maken: dit doe je door -net nadat je een kopie maakte- in te typen hoeveel kopieën je in het totaal nodig hebt:

  • Wanneer je een object over een afstand van 10 meter kopieert, en je typt meteen daarna “x5” of “*5” in, dan wordt het kopieer commando 5 maal uitgevoerd, en bekom je dus 5 kopieën. De kopieën staan telkens 10 meter van elkaar. Deze reeksen worden ook wel externe reeksen genoemd.

skp-reeksen-extern (Een externe reeks. Meteen na het kopiëren werd “x5” ingetypt.)

  • De vorige naam deed het al vermoeden: er bestaan ook interne reeksen. Deze creëer je door net na het kopiëren “/5” in te typen. Als het oorspronkelijke object over een afstand van 10 meter gekopieerd werd, zullen er nu echter geen kopieën om de 10 meter bijgemaakt worden, maar worden de extra kopieën verdeeld binnen de oorspronkelijk 10 meter: er bevindt zich nu dus een kopie om de 2 meter.

skp-reeksen-intern (Een interne reeks. Meteen na het kopiëren werd “/5” ingetypt.)

Dit alles is ook van toepassing op het roteer gereedschap (de rotate tool): wanneer je roteert en tegelijk OPTION of CTRL ingedrukt houdt, bekom je een kopie. Door meteen daarna “x” of “/” -gevolgd door een aantal- in te typen, creëer je een reeks. Tip: aangezien we bij het creëren van reeksen steeds meerdere kopieën van een zelfde object maken, is het het slimst om dit object op voorhand om te zetten in een component.