3D modellen exporteren zonder SketchUp Pro aan te schaffen

In een vorig artikel haalde ik aan dat het mogelijk is om 3D modellen vanuit SketchUp naar andere 3D programma’s te exporteren, zonder daarvoor de Pro versie aan te moeten schaffen. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je hier aan begint:

  • Kies in het menu voor File>Export>3D Model…
  • In het venster dat verschijnt kan je een naam opgeven voor het geëxporteerde bestand, en kan je kiezen onder welke vorm je je 3D model wil exporteren. Dit is waar je tegen de beperkingen van de gratis SketchUp versie aanloopt: je kan enkel Google Earth bestanden (=KMZ bestanden) exporteren. Toch is dit wat we willen doen. Geef een naam op, en bewaar je 3D model als KMZ bestand. (Zodra je op OK klikt, verschijnt er een venster met “export results”. Dit venster mag gewoon gesloten worden.)

SketchUp - export - Google Earth

  • Wanneer je dubbelklikt op het KMZ bestand dat SketchUp zonet aanmaakte, wordt dit -zoals je kon verwachten- geopend in Google Earth.
  • Om verder te gaan, moet je eerst wat meer weten over KMZ bestanden: in feite zijn dit archieven (ZIP bestanden) die alle noodzakelijk informatie bevatten om een SketchUp 3D model correct weer te geven in Google Earth.
  • Dit is dan ook de omweg die we moeten volgen: door het KMZ archief in een ZIP archief te veranderen (=KMZ extensie vervangen door ZIP extensie), kunnen we dit archief voortaan openen.

SketchUp - KMZ bestand in ZIP bestand omzetten

  • Het ZIP archief bevat steeds een “models” map met daarin een DAE bestand.

SketchUp - Inhoud KMZ bestand

SketchUp - Collada (DAE) bestand

  • Een DAE bestand (of digital asset exchange bestand), ook gekend als COLLADA bestand, is een vrij nieuw 3D bestandsformaat dat met een hele reeks 3D programma’s compatibel is: Cinema4D, Blender, Maya en 3ds Max (via plugins), …

Conclusie: hoewel het op het eerste zicht onmogelijk lijkt om 3D modellen te exporteren vanuit de gratis SketchUp versie, is dit slechts schijn. Het is mogelijk Google Earth bestanden te exporteren: dit zijn in feite archieven die COLLADA bestanden bevatten (=zowat de best uitwisselbare 3D bestanden).