3D model: Eames Aluminum Group stoel

Het 3D model van deze week: een “Aluminum Group” stoel van Ray en Charles Eames (1958).

Charles Eames studeerde aanvankelijk architectuur (1925–1928). In 1930 opende hij dan ook een eigen architectenbureau. Ten gevolge van de economische crisis werd het echter geen succes. In 1938 kreeg Eames een beurs voor de Cranbrook Academy of Art, waar hij ontwerp en architectuur ging studeren, om er achtereenvolgens docent en hoofd van de afdeling industriële vormgeving te worden. Charles Eames heeft internationale bekendheid verkregen door zijn experimenten met gebogen multiplex. Hierbij werkte hij samen met Ray Kaiser, zijn echtgenote. In 1948 wonnen Charles en Ray Eames de tweede prijs op de “International Competition for low-cost Furniture Design” voor een serie stoelen in glasvezelversterkte kunststof.

bron: Design museum Gent

Eames - Aluminum Group Chair

De “Aluminum Group” stoelen werden ontworpen als kwalitatieve, weerbestendige vrijetijdsmeubels (hoewel ze uiteindelijk te duur bleken om buiten te laten staan). De stoelen werden uitgevoerd in aluminium: 2 frames, verbonden met dwarsstangen aan de rug en onder de zitting, en voorzien van een -over de frames gespannen- bekleding. Aluminium was na WOII goedkoper en beter geworden (militaire doeleinden, toename productie, …). Het “paradepaard” uit de reeks is de Lounge chair, met zijn hoge rugleuning.

Eames - Aluminum Group Chair - SketchUp

Het model waarnaar ik deze week link, is de “gewone” bureaustoel variant. Zelf ben ik de gelukkige eigenaar van 2 exemplaren, en ben ik er volledig weg van. Dat de “Aluminum Group” populair is, blijkt ook op Google’s 3D Warehouse: ik vond een tiental verschillende modellen. Mijn uiteindelijke keuze ging naar een model van “luca”: mooi uitgetekend, een minimale bestandsgroote, en een heldere opbouw in componenten (vandaar waarschijnlijk de kleine bestandsgroote…).